OPLEIDING WEGKAPITEIN

Wielersport is een prachtige en gezonde sport die veel wordt beoefend zowel individueel als in groepsverband.

De schaduwzijde van deze mooie en populaire sport is dat er vooral in groepsverband veel ongelukken gebeuren en dat het wielrennen door ongewenst gedrag van een deel van de wielrenners een slecht imago heeft gekregen. Het slechte gedrag van een individuele wielrenner of groep geeft op dat moment niet alleen een slecht imago aan de individuele fietser of groep wielrenners. Zowel individueel als in groepsverband deelt ook de vereniging en eventuele sponsor mee in het slechte imago. Naam van vereniging en sponsor staan immers prominent vermeld op de (club)kleding! dat kan een sponsor doen besluiten om de samenwerking met de vereniging of groep te verbreken!

Sinds september 2014 staat de cursus “wegkapitein” bij de Nederlandse Toer Fiets Unie in het opleidingsaanbod. Deze cursus is door NTFU en KNWU in samenwerking met NOC/NSF ontwikkeld  om de verenigingen of  groepjes fietsers, niet aangesloten bij een vereniging, te helpen  de veiligheid en het gedrag van de wielrenners te verbeteren tijdens het fietsen in een groep.

In deze cursus leren de deelnemers opgeleid  tot “wegkapitein” (opleidingsstructuur niveau 1 RACE) en geinstrueerd hoe om te gaan met veiligheid en het gedrag van deelnemers in een groep. De cursus duurt 1 dag en bevat een theoretisch en een praktisch gedeelte.

Sinds maart 2015 ben ik gecertificeerd als instructeur “opleiding wegkapitein”. Voor verenigingen kan ik leden opleiden tot wegkapitein. Ook niet aangesloten wielerliefhebbers bij verenigingen, aangesloten bij de NTFU, kunnen deze cursus volgen.

De kosten voor deze cursus bedragen € 242,00 (incl. btw). Deze bedragen staan ook vermeld op de website van de NTFU. De groepsgrootte bedraagt minimaal 6 en maximaal 14 personen. De cursus wordt in principe op  locatie aangeboden. De vereniging zorgt voor een ruimte, koffie/thee en eventueel een lunch voor de deelnemers. In overleg kan ik ook voor een locatie zorgen in de omgeving van Borger. De kosten voor de locatie en bijbehorende consumpties zijn voor rekening van de vereniging.

Als toevoeging aan de cursus kan de vereniging ervoor kiezen om er een verenigingspakket bij te bestellen. Dit is  niet verplicht! Het pakket kost per deelnemer € 10,00 (incl. btw) en daar zit o.a. een “wegkapiteins band” en  een certificaat in.

Voor kleinere verenigingen en individuele fietsers, zowel NTFU als niet NTFU leden, organiseer ik jaarlijks vanuit Drouwenerveen minimaal 1 cursus. De cursus gaat door bij een minimale deelname van 8 personen.

De kosten bedragen 57,50 pp incl. btw en is inclusief extra pakket, koffie/thee en lunch .  Na afloop van de cursus ontvangen de deelnemers een certificaat en o.a. een “aanvoerdersband”

Het dagprogramma begint met een inloop van 09:00 tot 08:30 uur, waarna we starten met het theoretisch gedeelte. Na de lunch tussen 12:00 uur en 13:00 uur vertrekken we op de fiets om de opgedane theorie van de ochtend in praktijk te brengen. Na de evaluatie is de dag rond 16:30 uur ten einde.

De eerstvolgende cursus is bij voldoende deelname gepland op zaterdag 17 oktober  te Drouwenerveen.  De cursus begint om 09:00 uur en eindigt rond 16:30 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met R de Jonge 06-18541047 of info@wielertrainingnoord.nl